AKN

Over ons

Akeema Ketebuna (akeemaketebuna.sr) is een nieuwssite. Deze richt zich met name op het brengen van betrouwbare/objectieve informatie met betrekking tot dagelijkse gebeurtenissen (nieuws), educatie, cultuur en geschiedenis met name aangaande de Marrons uit Suriname en Frans-Guyana.

Akeema Ketebuna is opgericht door Kenrich Cairo, zelf een Marron met een frisse kijk op verschillende gebieden van de media. Hij heeft zich daarom laten omringen en laat zich adviseren door mensen met gedegen kennis en ervaring binnen deze branche.

De naam Akeemaketebuna is een samentrekking van Akeema (dat in de drumtaal genaamd Wanwi, Spreker/woordvoerder betekent), en het woord Ketebuna (dat in een van de Marron klassieke talen genaamd Anklibenda, Strijd/Strijder betekent). Akeemaketebuna betekent dus: Strijd om de eigen Stem te laten horen.

Door middel van publicaties met betrouwbare/objectieve informaties via dit medium proberen wij het streven te bevorderen van met name de Marrons, om hun fundamentele rechten te behouden, zoals het recht op het land waar zij al eeuwen gemeenschappen stichtten en wonen, de talen die de verschillende Marrongemeenschappen spreken, alsook op het krijgen van gelijke kansen op onderwijs, gezondheidszorg en werkgelegenheid en op volledige participatie in de Surinaamse samenleving.